19 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Vad kostar ett nytt tak?

Vilket pris är rimligt för taket egentligen? Den vanligaste och antagligen viktigaste frågan för den som ska lägga om taket är ”vad kostar mitt nya tak”? Även om det finns mycket som påverkar priset på en takläggning så går det ändå att uppskatta ungefär vad det hela kommer kosta genom lite enkel överslagsräkning.

Det bästa sättet att hitta exakt ”rätt” kostnad för ditt tak är dock alltid att begära in faktiska offerter från proffsiga hantverkare som utför takarbeten. Då får du konkreta siffror att gå på. Men redan innan du tar in offerterna kan du göra en grovbudget på takjobbet genom att ta hänsyn till följande aspekter.


Räkna arbeta och takmaterial för sig

Börja med att grovhugget räkna på vad taket totalt kommer att kosta uppdelat i själva priset för arbetet samt vad material kommer kosta. Detta är bra att göra eftersom ROT-avdrag görs på den del av fakturan som berör själva arbetet, inte materialdelen.

Alltså, om hantverkarna tar 650 kr/timme inklusive moms, och arbetet med takomläggningen tar 100 arbetstimmar blir alltså arbetskostnaden 65 000 kr. Denna får du då göra ROT-avdrag på och du betalar i så fall 70%; 45 500 kr. En signifikant rabattering på 19 500 kronor.

När det gäller materialet är det givetvis avhängigt vilken kvalitet du är ute efter. Kvadratmeterpriset för såväl takpapp som takplåt eller pannor kan variera med många hundra procent beroende på om du köper budgetklass eller får mycket rabatt, jämfört med de dyraste och senaste modellerna från namnkunniga leverantörer. Men schablonräkna gärna på ett kvadratmeterpris på några hundra kronor för materialet.


Skillnad på takfirma i Stockholm och i Åmål

En avgörande del av priset för takjobbet som är svår att komma från är om jobbet ska utföras i storstad eller småstad. En takfirma baserad i Göteborg eller Stockholm är i snitt mellan 10 och 20 procent dyrare än sina kollegor på mindre orter.

Så delvis är det helt enkelt så att du som befinner dig i en storstad och vill ha nytt tak får finna dig i att takläggarens tjänster är något dyrare än om du bott på en mindre ort. Men det kan också vändas till din fördel om du ser till att kolla upp prisnivån hos så många takfirmor som möjligt vilket är betydligt enklare i större städer än vad det är på mindre orter.


Uträkning; nytt tak i Stockholm

OBS! Nedanstående exempel bör endast ses som ett exempel på hur du kan räkna ut kostnaden för ett nytt tak. För ditt eget takarbete är det endast du själv som kan få fram ungefärligt pris genom att begära in prisförslag från riktiga takläggare.

Sebastian bor i Täby norr om Stockholm, och vill byta ut det 40 år gamla tegeltaket på sin villa och lägga helt nya tegelpannor.

Han begär in offerter från fem olika takfirmor som är verksamma i Täby med omnejd via Takläggare.se. Några av företagen som hör av sig med offert är små lokala entreprenörer medan ett par är större takfirmor med många anställda. Han får sina offerter och synar dem ordentligt.

Till slut nappar för ett erbjudande som ser ut som följer för sin tvåplansvilla: 112 kvm takpannor i tegel (endast materialkostnad): 175 kr/kvm, totalt 19 600 kr. Övrigt material, 92 kr/kvm, totalt 10 304 kr Arbetskostnad för ca 120 arbetstimmar a 680 kr/timme: 81 600 kr. Rabatt med 30% ROT-avdrag: -33451 kr. Totalt pris för nytt tak med tegelpannor: 78 053 kr (efter ROT).

Som synes är det alltså väldigt viktigt att fråga om de anbud du får in är med eller utan ROT-avdrag då detta spelar en stor roll för slutpriset och kostnaden för ditt nya tak.


Skapa en prisförfrågan här >>