18 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Offert från takfirma, så tolkar du den rätt

När du tar in offerter från olika takfirmor och takläggare finns det några särskilt viktiga punkter att hålla ögonen på för att se till att du anlitar den bästa takfirman för jobbet, till det rätta priset.


Ta kontakt med 3-5 olika takfirmor

Det första steget är det de flesta missar. De ska renovera taket eller lägga ett helt nytt tak, hittar en enskild takläggare som verkar bra och nöjer sig med det. Det kan med lite tur sluta lyckligt men det man då missar är möjligheten att ställa flera takfirmors priser gentemot varandra och därmed se vilka som är bäst för just ditt takarbete.

Ta alltid in priser från 3-5 takentreprenörer, och då på både arbetskostnaden och på takmaterialet. Därefter har du satt dig själv i ledartröjan för det fortsatta loppet mot det perfekta taket på ditt hus.


Jämför priser på material och arbete

Nu ska du helt enkelt ta de offerter du fått in för arbetet med ditt tak och jämföra. Självklart är det totala slutpriset viktigt att ta hänsyn till men väg även in vilka material som används, vilka saker som ingår (exempelvis rivning av gammalt tak samt bortforsling av avfall) och andra saker som på ett eller annat sätt inger förtroende för takfirmans förslag på upplägg och pris.

Därefter är det minst lika viktigt att jämföra känslan du får när du pratar med de takfirmor som känns bäst. Ring dem, be gärna att de kommer och gör ett besök hos dig, och skaffa dig en uppfattning kring vilken takläggare som verkar förstå dina behov bäst.

Se till att vara säker på om huruvida ROT-avdraget för taket (alltså en rabatt på 50 procent av arbetskostnaden) är inräknat i offerterna. Det ska i så fall stå angivet i offerten, fråga takfirman om du är osäker.


Huvudentreprenad och underentreprenörer?

Om det är ett större jobb kan det ibland vara så att du anlitar en takfirma som i sin tur tar in en eller flera andra takläggare eller hantverkare som underentreprenörer. Egentligen är detta av mindre betydelse, så länge ni klart och tydligt anger vem som har huvbudentreprenad och ansvar för att arbetet utförs korrekt, enligt avtalad tid och inom avtalad budget.

Ett avtal med en takfirma behöver oftast inte vara särskilt avancerat utan det viktiga är att det inte råder några frågetecken mellan de båda parterna, alltså du själv och hantverkarna. Se till att ni har ett datum avtalat för när jobbet ska vara utfört och reglera också vad som sker om arbetet drar ut på tiden, till exempel rabatt på totalkostnaden.

Avtala även om priset och när det hela ska vara betalt. I de allra flesta fall ska du bara betala efter att jobbet är utfört, var mycket restriktiv med förskottsbetalningar.


Checklista på offert från takfirma

Här är en lista med de viktigaste sakerna du bör kontrollera när du analyserar de olika takofferter du fått från entreprenörerna:

  • Har de utfört liknande arbeten tidigare? Be gärna om de kan ge dig referensobjekt från tidigare uppdrag.
  • Är de nischade mot just din typ av tak (till exempel plåttak, tegelpannor, betongpannor, papptak eller shingel)? Om inte, har de rätt vana av just ditt önskade takmaterial? Ställ gärna en kontrollfråga för mycket än en för lite.
  • Avtala om priset, oavsett om ni kommer överens om ett timpris eller en på förhand fastslagen fast prislapp är det viktigt att det hela är glasklart för båda parter.
  • Ta takfirmans organisationsnummer (brukar stå på offerten) och kontrollera på en bolagstjänst på nätet eller hos Skatteverket bara för att kontrollera att de är ett registrerat bolag. Anlita aldrig en takläggare som inte har ett riktigt företag.
  • Titta dig inte blind på priset utan väg in vad du får för pengarna och hur pass väl du får förtroende för takfirmorna du väljer mellan. Med dessa steg i bakfickan bör takjobbet gå som en dans, ta in offerter från takfirmor i din region på en gång.

Skapa en prisförfrågan här >>